Iskolai Agressziókezelési Előadások – 2021. szeptember

Megkezdődtek a Virágozz és Prosperálj Alapítvány 2021. évi őszi iskolai Agresszió Kezelési Előadásai. A 15. kerületi iskolában azzal fogadtak minket, hogy ritka a fizikai agresszió, de a szóbeli cikizés (bullying) azért előfordul.

Bullying, avagy cikizés

Mivel a szóbeli cikizés a fizikai bántalmazás előszobája, másrészt nagy gond a lelki fájdalom az is, ezért az előadás fontos elemeiből semmi sem maradt ki. Elhangzott az is, amit egy pedagógusnak vagy szülőnek tudnia kell, ha agresszív gyereket szeretne jó útra téríteni. Amíg ugyanis őt nem mentjük meg, addig éppen ő okoz mérhetetlen károkat szelíd gyerekeknek.

Az előadáson számos gyakorlatias példa hangzott el arról, hogy mit tehetünk. Két „térképről” is szó esett. Az egyik arra vonatkozóan tartalmaz konkrét lépéseket, hogyan foglalkozzunk egy agresszív gyerekkel. Nem kisebb hatású ennél az agresszió csoportos kezelésére vonatkozó „térkép” sem.

A szelíd gyerekkel is foglalkozni kell

Korábban iskolai agressziókezelési előadáson még nem hangzott el, de most felsoroltuk azt a 8 fontos dolgot is, amit a szelíd gyerekeknek tudnia kell az agresszív gyerekről azért, hogy ne legyenek védtelenek vele szemben. A tudás önmagában nem elég, ezért időt szakítottunk arra is, hogy vázoljuk, miként gyakorolható be egy szelíd gyerekkel az, hogy el tudjon kerülni vagy kezelni tudjon agresszív gyerekkel kapcsolatos nehéz helyzeteket.

Az előadás vége egy rövid betekintés volt az Iskolai Elfogadás Programba, mert ez egy olyan eszköz, amit a pedagógus használhat az osztályánál az elfogadás növelésére. Ha növeljük gyerekek között az elfogadás mértékét, akkor azzal hozzájárulunk az iskolai agresszió csökkenéséhez, mert miért is bántana valaki olyat, akit egyébként teljesen el tud fogadni olyannak, amilyen?

Hogyan érezték magukat pedagógus kollégáink?

“Konkrét, gyakorlati tanácsot kaphattunk, sőt még magunk privát életében is alkalmazhatunk jó praktikákat. Bizonyos példák hallatán elgondolkodhattunk, magunkra ismerhettünk.”

“Két gondolat fogott meg igazán: 1. Ha az elfogadást növelem, csökken az agresszió. 2. Az agresszív gyerekeknél az önbecsülés helyreállítása nagyon fontos.”

“Rendszerbe foglalva, világos, érthető útmutatást kaptam. Ha megtanítod dicsérni, naggyá teszed. Azt hiszem, ezt a mondatot jól bevésem!”

“Nemcsak osztályom, hanem kislányom nevelésében is hatékony segítséget kaptam.”

Kérdheted te is az iskolád számára: