A „jól ismert” Csenyéte falut támogatta a Boldogság Manó

A halmozottan hátrányos helyzetű Csenyéte falu lakóit ajándékozta meg 2020. végén a Boldogság Manó nevű jótékonysági akcióval a Virágozz és Prosperálj Alapítvány.

Az alapítvány önkéntesei több, mint 3.000 játékot gyűjtöttek. Olyan gyerekeknek juttatták el, akiknek a karácsonyi ajándék álom. Még a mindennapi eledelük sem biztosított.

Az összegyűjtött játékokból és tartós élelmiszerből jutott ennek a kicsiny borsodi falunak is. Így sikerült mosolyt varázsolni a Csenyéte gyermekeinek arcára.

A település polgármestere, Kiss István igencsak meglepődött, amikor az Alapítványtól felhívták telefonon. Azt beszélték meg, hogy az ő faluját is támogatja idén az Alapítvány. A polgármester elmondta:

„Nem gondolta, hogy valakinek fontosak azok a halmozottan hátrányos helyzetű emberek, családok, akikért mi felelősséget vállaltunk.”

Novák Antónia, a Virágozz és Prosperálj alapítvány vezetője szerint „A koronavírus probléma ezen időszakában még inkább szükség van az elesettek támogatására, hiszen a társadalom figyelmét más gondok kötik le. Az alapítványnál nem gondoljuk, hogy egy-egy ilyen akció elegendő. Nem becsüljük azonban le annak értékét, amit ezzel üzenhetünk a rászorulóknak. Ez pedig az, hogy «Fontosak vagytok és nem csak gondolunk rátok!»”

Miért éppen Csenyéte?

„Tudunk róla, hogy milyen drámai, mások szerint felháborító események történtek januárban Csenyéte településen, s hogy ez mennyire megosztotta az erről véleményt alkotókat. Akármi is történt, azt valamilyen módon a szegénység is indukálta. Amit mi tehetünk, az az, hogy gyűjtünk és adományozunk szegényeknek. Különösen rászorulnak erre a gyerekek. Nincs gyerek, aki hibáztatható lenne azért a helyzetért, amibe született.

Mindemellett mi, felnőttek felelősek vagyunk azért, hogy gyerekeknek és más felnőtteknek egyaránt megmutassuk, mégpedig saját példánkon, hozzáállásunkon keresztül, hogy összefogással, figyelemmel, törődéssel és barátságossággal lehet igazán célokat elérni, örömet okozni és harmóniában élni – követve azt az elvet, miszerint:”

“Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled.”

A Boldogság Manó máshová is eljut

Mivel az alapítvány egyben Az Út a Boldogsághoz nemzetközi kampány magyarországi képviselője is, ezért nem meglepő, hogy a játékok és tartós élelmiszerek mellett minden család csomagja tartalmazott egy Az Út a Boldogsághoz könyvecskét. Az ebben szereplő általános és egyszerű életvezetési javaslatokat bárki sikerrel használhatja saját és hozzátartozói életének jobbítására.

Az akcióban oroszlánrészt vállaló Józsa Zsuzsanna és Kovácsné Pécsi Melinda önkéntesek kiemelték, hogy még idén további hátrányos helyzetű falut, közösségeket lepnek meg adományaikkal. Novák Antónia megköszönte a sok lelkes adományozó hozzájárulását. Ők játékokkal és tartós élelmiszerrel járultak hozzá ehhez az önzetlen akcióhoz 2020. Karácsonyhoz közeledve.