Miért vagyok önkéntes? – Rita

Amiért szeretek a Virágozz és Prosperálj Alapítvány önkéntese lenni

Főiskola után amikor elkezdtem dolgozni úgy éreztem, hogy bár elértem amit szerettem volna, lett egy jó állásom, lakásom, de mégsem teljes az életem. Szociálisan mindig is érzékeny voltam a bajba jutottakra és rászorulókra legyenek azok emberek, vagy akár elárvult állatok. Már régóta volt bennem egy olyan vágy, hogy szeretnék valahogy segíteni, de sokáig nem találtam a módját, hogy mit is tudnék én egyedül tenni.

Aztán találkoztam a Virágozz és Prosperálj alapítvánnyal, akinek a céljai teljesen reálisak voltak számomra és úgy éreztem, hogy ez az, ezt kerestem és e mellé én is oda tudok állni. Ennek már 7 éve. Az alapítványnak igen szerteágazó a tevékenysége és nagyon sok területen jelen vagyunk és segítünk. Az évek folyamán folyamatosan bővült a csapat és egy igazán összetartó társaság jött létre, ahol mindig számíthatunk a másikra. Szeretek jóindulatú és segítőkész emberek között lenni, ahol nincs áskálódás és fúrás, ehelyett inkább segítjük egymás munkáját és kart karöltve haladunk a közös célunk felé. Itt azt érzem, hogy soha nem vagyok egyedül és ha esetleg nem értek valamit, vagy van egy jó ötletem, azt van kivel megosztani.

A környezetemben sorra mentek tönkre a barátnőim kapcsolatai és nem értették, hogy miért. Az unokahúgomtól nagyon sokat hallottam, hogy szomorú, mert megint bántották az iskolában, vagy éppen nem érti valamit és nem segít neki a tanító néni, mert nincs rá idő, haladni kell az anyaggal. Naponta hallani, hogy verekedés volt az óvodában, iskolában és a pedagógusok és szülők nem tudnak a helyzettel mit kezdeni. Magyarországon számos gyerek él mélyszegénységben, akiknek a napi élelmezése sincs megoldva. Rengetegszer hallom az ismerősöktől, hogy már alig várják a hétvégét, mert fáradtak, stresszesek.

Én egyszerűen nem értek egyet azzal, hogy ez a „normális”. Hiszem és tudom, hogy vannak olyan eszközök amikkel segíteni lehet az embereknek. Az út boldogsághoz kis könyv 21 pontja nagyon egyszerűen és érthetően megy végig azon alapvető elveken, melyeket a hétköznapok részévé kellene, hogy tegyünk. Ezek az elvek annyira egyszerűek, hogy sokan el sem hiszik, hogy ha ezeket alkalmazzák, az segíteni fog nekik.

Úgy érzem, hogy akkor vagyok hiteles, ha én is betartom ezeket, mert akkor saját tapasztalataim alapján tudok segíteni másoknak. Nekem bevált, sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb vagyok ezen elvek betartásával és a célom, hogy minél többen megismerjék ezt a kis könyvet.

Az alapítvány nagyon sok szemináriumot és előadást tartott már párkapcsolati és gyereknevelési témában, ahol a résztvevők hasznos és használható adatokkal lettek gazdagabbak. Rendszeresen hívnak minket iskolákba, ahol különböző előadásokat tartunk, ahol gyakorlati tanácsokkal segítjük a tanárokat többek között az iskolai agresszió megfékezésében.

Karácsony előtt játék és ruha gyűjtést szoktunk szervezni a rászoruló gyerekeknek/családoknak, hogy nekik is szép legyen a karácsony. Számos cégnél tartottunk már előadást mind a vezetőségnek, mind az ott dolgozóknak, hogy egy harmonikusabb és összetartóbb csapat alakuljon ki, ahová örömmel járnak be dolgozni az emberek.

Amióta a Virágozz és Prosperálj alapítványnál önkénteskedem érzem igazán, hogy tényleg valami jót teszek. Mindig nagy izgalommal vágunk bele egy-egy újabb projektekbe mert tudjuk, hogy mi hozzuk divatba az értékeket és az etikát.

Rita