Miért vagyok önkéntes? – Endre

Azért szeretek Önkéntesként dolgozni a Virágozz és Prosperálj Alapítványnál, mert úgy gondolom, hogy olyan mértékben eltorzult a világ, az emberek értékrendjét és kommunikációját illetően a mindennapokban, hogy muszáj olyan tevékenységet folytatni, ami ezt az egyre inkább rossz irányba tartó folyamatot megállíthatja, vagy lelassíthatja.

Mi lesz a gyermekeimmel, ha ez az állapot továbbra is fennmarad? Hogyan fog tudni olyan párt választani magának, akivel tényleg boldogan élhet és nem válik el tőle pár év múlva? Sajnos egy olyan világban élünk, ami úgy működik, hogy ha elromlik valami, akkor azt gondoljuk, hogy sebaj majd veszünk egy másikat és a régit ami addig minden igényünket kielégítette, azonnal félredobjuk. A környezetemben lévő embereknek,akik segítséget kérnek tőlem, általános problémájuk ez a saját párkapcsolatukkal kapcsolatban.

Régebben a nagymamámék idején amikor elromlott valami, akkor azt megjavították, nem pedig eldobták és ez igaz kellene, hogy legyen a párkapcsolatokra is. Hát hová tart ez a világ?

A virágozz és Prosperálj Alapítvány célja az, hogy divatba hozni az értékeket és divatba hozni az etikát. Én tudom, hogy lehetséges ez és amikor csak lehetőségem van, használom azokat az eszközöket, amelyeket az alapítványnál tanultam.

Az elsődleges problémának pontosan azt látom, hogy kicsúsztak az értékek és a szabályok a társadalomban, mert nagyobb jelentősége van a tárgyaknak mint az egymás közötti kommunikációnak és érzelmeknek. A szabályok esetében pedig ki az, aki ne követett volna el szabálytalanságot már az életében, de amint megmagyarázzuk, hogy miért volt az helyes, már csak csúszunk is lefelé a lejtőn, mert legközelebb is helyes lesz számunkra.

Ahogy a rossz példa követendő a társadalomban a jó példa is követendő tud lenni, csak elég kevés jó hírt hallunk a médiában aminek örülhetnénk, vagy ami követendő tudna lenni. Az Út A Boldogsághoz könyvben megtaláltam a 21 pontban mindazt, ami az összes olyan dolgot a helyére tudja tenni, amiről eddig beszéltem. Bármikor olyan helyzet adódik, amire azonnal nem tudom a jó megoldást, csak kinyitom és megkeresem az adott helyzetre illő pontot elolvasom, és biztos, hogy új nézőponttal gazdagodva a megoldás irányába tudok tovább haladni.

Szeretném, hogy a társadalomban minél több háztartásba el tudjon jutni ez a kis könyv, illetve a benne lévő pontok elsajátítva és alkalmazva mintaként másolhatók legyen más családok számára is.

Hiszem, hogy a jó példa is ragadós. Ahogy a környezetszennyezéssel kapcsolatban is sokan úgy gondolhatják, hogy minek kezdjem el egyedül megóvni a környezetemet, egyedül kevés vagyok hozzá, hogy a Földet megmentsem. Mára tudjuk, hogy ez a gondolkodás hibás és nem helyes, hiszen sokan így gondolkodtak, de kizárólag csak együttes összefogással lehet valamit tenni. Ugyan így működik a társadalom működésében lévő szennyezettség is. És tudom, hogy az egyedüli tisztítószer ott van mindenkiben, ez pedig a szándék a javulásra és példamutatásra.
Nap mint nap a Virágozz és Prosperálj alapítvány ezen tevékenykedik.

Endre